Bez přihlášení je omezený přístup

(Přihlášení)

Přihlášení je dobrovolné, nechceme od vás číslo kreditní karty. Je ale užitečné - především pro vás.

Pro náhodné návštěvníky se totiž tato stránka musí chovat velice opatrně. Základní nastavení nesmí nikoho urazit, pohoršit ani mravně zkazit. Říká se tomu dětský filtr nebo také dětská pojistka. Na této webové stránce přihlášení usnadňují COOKIE. Dnes je módou dotazovat se uživatelů, zda s nimi souhlasí. Já na ně jen upozorňuji, dají se přece ve všech prohlížečích zakázat. Kdo je má povolené, přihlašuje se jen poprvé, každé další přihlášení zajišťují COOKIE. Nadstandardní prvky této stránky jsou totiž dostupné jedině po přihlášení. Máte-li na svém počítači COOKIEs zakázané (hlouposti se meze nekladou), nebo máte pitomý "chytrý telefon", který COOKIEs neumí, můžete se nouzově připojovat ke "svému nastavení" vždy jen po dobu pobytu na této stránce pomocí jména (nicku) a hesla. Tak se můžete přihlásit i když si COOKIEs neuváženě smažete (jde to velice snadno!). Při přihlášení nickem+heslem se neuváženě smazaná COOKIE obnoví, proto si buď nick+heslo někam zapište, nebo použijte něco, co nezapomenete. Pozor - nick musí mít aspoň 2 platné znaky, heslo 4 znaky, v nicku i heslu jsou povoleny jen číslice, písmena (včetně diakritiky) a znaky  _ - . 

Pokud sem napíšete vlastní nick+heslo (aby se Vám dobře pamatovalo), získáte možnost diskutovat i nastavit si některé parametry této stránky (např. dětskou pojistku).

Přihlášení umožňuje: nastavení jmen hrdinů, volbu jiných konců románů, počítají se vám přečtené knihy, stránka vás neoslovuje neosobně "milý návštěvníku" a zobrazí se i spousta jinak skrytých položek  MENU . Po úspěšném přihlášení tento panel zmizí a máte-li povolené COOKIE, nebude vás obtěžovat (buzerovat) ani při příští návštěvě. Je mi to líto, ale tak to vyžaduje Policie České republiky.

Dříve to tato stránka dělala podle IP adresy. To je dnes ovšem zakázáno. Proč? Prý to je "osobní údaj" a jejich shromažďování je trestné. Proto jsem kontroly zrušil. Je mi líto, ale pokud tohle skutečně vyžaduje Evropská unie, od které spoustu podobných pitomostí (a mnohdy ještě větších) tak radostně přejímáme, já tomu říkám latinsky "buzerace", česky "obtěžování". Jenže Policie může udělovat pěkně mastné pokuty a vymáhat je i pomocí exekutorů, dokonce mi tím už vyhrožovala, takže mi nezbývá než ustoupit násilí.


K základnímu přihlášení slouží následující políčka: Nick: a Heslo: Můžete buď ponechat, co zde "vymyslel" automat ("Q-datumčas"), nebo si je změnit podle libosti. Pak stačí stisknout .

Podrobnější nastavení zajišťuje formulář zde.

Obsah

Magická díra

Legenda o podsvětí

 

Science fiction

Jerry Worker

© 2018-2019 Jerry Worker

Nakladatelství: ?


Obsah

Základna(12k)
Nerozluční kamarádi(14k)
Vchod(15k)

Seznam knih Komentáře

10.12.2018 16:04

Na hlavní stránku

Dóm(12k)
Pivovar(13k)
Orákulum(12k)
Energetická chudoba(20k)

(Kniha není dokončena, pokračování příště...)

© 2018-2019 Jerry Worker

Anotace


Do průšvihu lze spadnout kdykoliv a kdekoliv. Čtyři nerozluční kamarádi do něj spadli tak, že si vyrazili na zimní tramp. Pak stačila jedna nenápadná čerstvá trhlina ve skále, aby se ocitli v ..., prostě někde jinde, a tudíž v průšvihu.

Poznámky pod čarou


1 Mluvíš pěkně, ale mě je horko jako v sauně. Dal bych si pivo nebo leknu...

2 Shořel

3 Jogínský sed s překříženýma nohama

Identifikace:


Titul: Magická díra

Podtitul: Legenda o podsvětí

Autor: Jerry Worker


© 2018-2019 Jerry Worker

Nakladatel: ?

Žánr: Science fiction

Publikovat: Ano

Obrázek autobusu v levém horním rohu (přejetím myší se mění) při kliknutí skočí na konec textu (u obsahu tam bude slovník, anketa a diskuse). Podobný obrázek vpravo skočí ještě dál na diskusi. Kde tyto položky nejsou, oba obrázky skáčí na konec souboru.

10.12.2018 16:04

Chcete autora upozornit na překlepy?

Navrhněte opravy pro "Magická díra" v kapitole:

Původní text (zkopírujte sem CTRL+C - CTRL+V nejlépe celou větu nebo odstavec, není-li příliš dlouhý):

nahradit textem (zkopírujte totéž a zde opravte, před a za změněné místo vložte hvězdičky):



Poslední zdvořilý příspěvek ve Fóru (klikněte si) je od jirkacbx: 10/12 v 20:17 na téma: §Skrc : Herdek,pořád nějaký tajnosti a podobně a najednou nový román :-)Ty Semerádovštiny se čtou čím dál líp €fBrzo se pane Semerád uzdravte.O nějakým pomocníkovi,placeným sociálkou či úřadem práce,co by za Vás psal,jste zatím neuvažoval?

Domů
Statistiky

"Magická díra Legenda o podsvětí" (komentáře)

Téma=§Duta

Nahoru!
Knihy, úvahy

  

1. Jméno:

 

 

 

11.12.2018 v 03:20 id: 000000

*** Zrušeno ***


2. Jméno: Robo-mailek

 

Info: hláška sama zmizí

Téma: §Admin

  Smazat!?

11.12.2018  id: 1296037

Robotek Emailek hlásí: rozeslal jsem za Autobus 344 e-mailu 11.12.2018 00:01 :

Změna v "Skrček" 10.12.2018 1432-----2247

Kapitola 63 dodána k "Zamysli se!". 10.12.2018 1442

Změna v "Zamysli se!" 10.12.2018 1442

Změna v "Magická díra" 10.12.2018 1604

Kapitola 02 dodána k "Skrček". 10.12.2018 2246   (Příspěvek dnes v poledne zmizí!)


3. Jméno: Bavros

 

Info: Erzgebirgeman

 

09.12.2018 v 20:34 id: 1296028

Paráda. Hezký příběh se nám rozjíždí. Děkuji


4. Jméno: jirkacbx

 

Info: cestář z°vesnice

 

09.12.2018 v 20:08 id: 1296027

Začíná to být pěkně napínavý

Děkuju.


5. Jméno: VlastimilČech

 

Info: veterán

 

19.11.2018 v 20:34 id: 1295626

Tedy páni sládci, velmi se omlouvám za nepřípadné poznámky a slibuji, že se vám do vaření piva už plést nebudu! Takže říkáte minipivovary... no byl jsem jen ve dvou, ale v jednom měli sládka výzkumníka, který vařil "pivo" z kdečeho... to druhé pivo bylo velmi dobré... zůstanu raději nadšeným konsumentem, než špatným kritikem-hodnotitelem. Ještě jednou-omluva! (Ale ten Šariš z rýže je opravdu hrozný!)

1- nemohli by návštěvníci uvařit strejdům pivolín kořeněný třeba křenem?

2- K čemu mají v jeskyni stojící budovy střechy?

3- jak je provozován ten hezký komín? .... v jeskyni?


VlastimilČech: Ty "moderní okrádací technologie" mne dostaly!!! .-)) (19.11.2018 20:37)


jaxx: 1 ne

2 žádná jeskyně, dutina velikosti Brna, v tak velké prostoře existuje i něco jako počasí včetně deště

3 projděte si Technologii, jak vypadá a funguje hvozd

Btw, vlastní počasí má i např pavilon Z na výstavišti v Brně. (20.11.2018 00:39)


jaxx: Pro pana Čecha: Zdálo by se, že jsem si smrkové pivo vycucal z prstu, že neexistuje. Kdy si to myslí, má smůlu: http://www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2009050024 I ten recept je tam uvedený! (23.11.2018 18:40)


6. Jméno: VlastimilČech

 

Info: veterán

 

17.11.2018 v 20:22 id: 1295620

Nic lepšího než Starobrno si ta parda ještěrů nezaslouží... možná Jarošov, Šariš, nebo nanejvýš Šaraticu... Ono je to vlastně jedno...a pro ty studenokrevné potvory dobré až-až... Opava je sladká, Přerov a Ostravar je kyselý... Staropramen je planý... ale jestli dokáže chlapec uvařit něco jako Radegast! Nebo v nejhorším případě Plzeň!... jo, tak to by bylo něco! Jaký ječmen jim tam roste? Na Slovensku prý dělají slad i z ječmenů ozimých a dokonce do toho prý přidávají i rýži!!! Ale to se mi samotnému moc věřit nechce... Slováci jsou slušní lidi a žádní barbaři. To je asi pomluva... Ale budou tam dole mít ti strejdové ještěrovití i pořádný chmel? Třeba Červeňák? Kdo ví čím to kořenili... a co kvasinky? Odkud je mají? Aby to byly ty druhu "hansen"!! jestli chtějí mít PIVO, tak doporučuju krást, nebo obchodovat... V Nošovicích vaří piva podle přání. Byl jsem se tam mrknout. Dokážou uvařit kdejakou břečku. Vaří tam piva cizích pivovarů, podle jejich receptů... prostě, aby se do bez úhony na zdraví dal konsumovat, tak to vyrobí a pivovar v Polsku se pak chlubí, že tentokrát je "jejich" Zubr dokonce snesitelný... Zvládli by tam levou zadní i tu ještěřinu !!!

Ovšem na druhé straně, ty potvory ještěrovité mohou uznávat za dobré pivo i kdejakou břečku, která má do piva tak daleko, jako od z Nošovic od Svatého Radegasta třeba do toho Jarošovského septiku... Kdyby se synkovi aspoń něco trutnovský Krakonoš povedl...

Ovšem naprosto nejhorší pivo, proti kterému je i Šaratica malvazem jsem ochutnal V USA... jmenuje se Red Dog.... fuj, fuj, fuj!!


jaxx: Chmel není bezpodmínečně nutný, je zapotřebí látka, pomocí které se koagulují bílkoviny a působí osvěživě. Btw, aniž by moc utrpěla chuť, lze do vsázky dát až 30% jiných škrobovitých látek, mimo kukuřici, ta obsahuje 4% tuku a tuk je zhouba na pěnu... Mimochodem, pro všechny, co mají zájem:

http://www.snailworld.eu/sites/default/files/tmp/Technologie výroby sladu a piva 2000.pdf (17.11.2018 20:51)


VlastimilČech: Ale fujj! Tak Vy byste dal do sladu i tu RÝŽI??? Fuj Fuj Fuj... No Tož ochutnejte třeba toho "Smädného mnícha" ze Šariša! Ti prý do sladu rýži přidávají. Myslel jsem, že je to pomluva. Ale ochurnejte, pane Jaxxi, a uvidíme, jakou písničku pak zazpíváte!! A místo chmelu byste dal třeba zázvor? Jako ti barbaři v Anglii? Tyhle Anglosaské národy mají asi nějakou vývojovou dědičnou vadu chuťových buněk... Anglické krmivo, kterému říkají jídlo, Američané se futrují "na žír", jen se na ně podívejte! Takové pochutiny, jako je Radegast, Plzeň, Krakonoš... no, pomlaskávají aspoň nad nasládlým ukradeným Budvarem... Kvalitní iontový, čistě rostliný nápoj, jako je pivo, nesnáší náhražky! Vezměte si třeba takovou věc, jako je pěna a barva nápoje. Nalejte si do sklenice třeba Ostravar a sousední -odborně správně- naplňte Radegastem. (Nalívat Radegasta je hřích a plýtvání!!) Nu a pak porovnejte: Barvu obou tekutin.Jiskru a čistotu piva. Barvu pěny. Trvanlivost pěny. Krásné kroužky na skle, když upijete Ostravaru a pochutnáte si několika hlty na Radegastovi. Ještě přesvědčivější by bylo, kdyby se našel dobrovolník, který by spolu s Vámi, postupoval podobně s nějakým NEpivem. Starobrnem, Přerovem, nebo jim na roveň postavenou břečkou... Takový pokus by přesvědčil každého!

V Nošovicích filtrují své fitrované pivo infusiorovou hlinkou dováženou až z Ameriky...

Ne, ne, ne... Pane Jaxxi, vařit ještěrům v nějaké temné jeskyni PIVO, by byla SVATOKRÁDEŽ!! Ať jim mládenec vytvoří nějaký nedokvašený kořeněný nápoj, který může mít obchodní jméno "pivo", tak jako Trabanta, můžete pojmenovat "mercedes"! (18.11.2018 12:08)


VlastimilČech: Ovšemže máte pravdu. Ošidit se dá všecko. I slad, i sladinka... náhražky byly vždycky... myslím, že nějakém té náhražce se říkalo "pivolín"... nevzniklo to od názvu jiné náhražky, tedy úspěchu válečné německé chemie, která dokázala z hovězího loje vyrobit náhražku másla?? Teda "Margarín"...

Jedině nevěřím tomu, že by se nějakým trikem podařilo zamaskovat odporné pachutě Pivolínu a Margarínu...

-----------------------

To se Vlastimil rozkokotil v obraně Radegasta a ostatních několika piv, co?? (18.11.2018 12:31)


vgj: Milý pane Vlastimile, asi s Vámi půjdu trochu do sporu. Pšenice a rýže ve sladu (v rámci jednotlivých procent) není dle mého žádný problém. Konečně nejlepší Plzeň z 80. let měla v receptuře cca 6 % rýže. Zlepšovalo to podstatně pěnivost. Rozhodně je lepší dát stabilitu pěně rýží než tetrahopem. Radegast je podle mne bohužel běžný současný průměrný a vysokovýstavový pivovar. Tj. dobře to uvaří, ale pak mají hlavní kvašení i ležení v CK tancích (ve velice vysokém tlaku značně zrychleno). Vaří piva hluboce prokvašená a extrémně přesycená CO2. Já nechci škytavku, ani opilost. Já chci, aby pivo, které zapomenu hodinu na stole bylo sice bez řízu ale dobré a pitelné.

Ideální pivo dle páně Jansy: Polotmavá 13tka, jen plzeňské a mnichovské slady, max pár procent karamelového, žádné šílenosti s barvením přepáleným sladem (ano mnichovský je dražší), vařeno poctivě na 2-3 rmuty. Chmelení normálním chmelem (rád kombinuji Sládek a Červeňák), na tři chmelení. Hlavni kvašení klasické otevřené s pořádnou dekou kvasnic (žádné honění přes hliníkové voštiny). Stáčení na ležení při 4.5 -5,5 zbytku cukernatosti. A pak pomalé 30-45 dní ležení, hezky nízko, tak 1-2 stupňě. Při normálním sytícím tlaku. Ideálně v ležáckém tanku, sudu, nebo i v láhvi s pravidelným upuštěním tlaku.

Pivo musí být plné, vonavé, osvěžující, mít říz. A musí se dát vypít jak ledové, tak i hezky přihřáté ohříváčkem na pokojovou teplotu.

Nemám rád europiva. A piva co neurazí... Nedávám 10 piv za večer, max 2-3 jednou za 14 dní, ale o to víc si chci pochutnat. A cítit v pivu rozdíl chuti a poctivý fotel. Ne počítačové řízení, sodovku z HGB procesu a superhořký chmel bez vůně.

No nic, jen co dopíšu disertaci informačně počítačovou, tak si zase doma pivo uvařím. (18.11.2018 15:46)


SW: Sejde se na pokec pár kamarádů. Brňák si dá Starobrno, Ostravak Radegasta, Pražák Staropramen a Plzeňák si dá kofolu.

"Cože?" nevěří ostatní svým uším. "Proč si nedáš pivo?"

"Když si ho nedáte vy, nebudu trhat partu," odvětí Plzeňák. (18.11.2018 18:54)


VlastimilČech: Pane Vgj: tož se mnou do sporu ve věci kterou popisujete jít nelze! Máte totiž prostě Pravdu. Ovšem to co popisujete, je to ještě vůbec pivo? Není to jen KRÁSNÝ SEN? Ano, tak se tvoří kulinářský zázrak, lahodný mok...Kdepak, žádný spor se mnou! Kdepak! Prostě nadšený souhlas z mojí strany! Kde se ale tohle PIVÍČKO tímhle způsobem vaří? Opravdu ideální!!! Kdo je sládek Jansa? Nejsem ovšem znalec piva, jako jste evidentně vy, pane Vgj, jsem jen nadšený, mlsný konzument.

Prostě do sporu se mnou nepůjdete! (19.11.2018 07:05)


jaxx: Jsem vyučený a odmaturitovaný biochemik, obor kvasná technologie. To zaprvé. Za druhé: Plzeň není jen Prazdroj či Gambrinus, ale třeba i minipivovar Raven. A hospoda, kde je Prazdroj či Gambrinus slovem sprostým... Najděte si Klub Malých Pivovarů. A vařit pivo se bude dobrý, půjde i na export... Ehm, spoiler... Prostudovali jste si tu Technologii? Má to jen 84mega. (19.11.2018 07:25)


vgj: Pane Vlastiminle: Inu za tím VGJ se skrývá i Václav Jansa. Nejlepší je být sám sobě sládkem. (vařit se dá i várka 6-7 litrů v běžném domácím hrnci, na rmutování menší 3 litrový, na scezení bavlněná utěrka. Kvasnice Vám dají jako bonus v každém minipivovaru, když si řeknete a aspoň jedno jejich místní ochátnáte. (kvasnice se množí cca 4x na jedno kvašení).

Na rozdíl od pana Jaxxe jsem pouhý teoretik, Ing. pro technologická zařízení staveb, tj. kdybych dělal to co mám tak pivovary stavím, místo abych řešil počítače. Každopádně, řemeslné vaření piva mne naučil pan Koza v SPŠ Podskalská. Až tam jsem se dostal k pivu od počátku díla, až k jeho prokvašenému konci. (na ČZU jsmem si Suchdolského Jeníka jen ochutnal, Sládek Chládek neměl pochopení pro dálkové studenty (i když jsem mu sliboval sanitaci pivovárku od stropu až po podlahu, jen když mne pustí.).

Každopádně, dobré pivo Vám uvaří v každém starém dobrém zastaralém pivovaru, kde nemají moderní okrádací technologie. Pokud nebudou šetřit na materiálu a sklepmistr bude pes na sanitaci.

Mimochodem, nejvíc mi na pivním trhu chybí svěží čerstvá lehce prokvašená sedmička. Ono dělnické pivo, co hasí žízeň, nenadýmá, neopíjí, osvěžuje jemnou hořkosí. Ten pravý a jediný Iontový nápoj. Samozřejmě v nefiltrované podobě, čerstvá, max den dva stočená z ležáckého tanku. (19.11.2018 12:47)


7. Jméno: jirkacbx

 

Info: cestář z°vesnice

 

15.11.2018 v 21:01 id: 1295613

Začíná to povedenou taškařicí

Trempingu jsem na chut nikdy nepřišel,ale nevadí

Navíc Plzenák ozřejmuje,jak Brnák naučil ještěrky vařit a navíc pít pivo

Nejspíš bude ještě pěkně veselo


jaxx: Ehm, je to částečně autobiografické dílko. Na tramp jsem jezdil, mnoho popisovaných míst a událostí existovalo. Btw, jako Jerry, i já jsem původem z Brna. I to vzdělání sedí. Asi tak! (15.11.2018 21:08)


8. Jméno: VlastimilČech

 

Info: veterán

 

15.11.2018 v 10:23 id: 1295609

Překvapivý vývoj! Senzace! Líbí, líbí, moc líbí! A ten výbor!, Kde jste sehnal tyhle strejdy na obrázku? Vzducholoď-blimp tažený pterodaktyly... jakobych to viděl! he,he, he...


jaxx: Strejdové jsou výsledkem cca 50 minut hledání na image google + dost složitý dotaz googlu využívající jeho možnosti do krajnosti... (15.11.2018 12:52)



Komentáře

Víc komentářů tu není.

Začátek


Přílepky včera: §Skrc