Bez COOKIEs je omezený přístup!

Magická díra

Legenda o podsvětí

 

Science fiction

Jerry Worker

© 2018-2019 Jerry Worker

Nakladatelství: ?


Obsah

Základna(13k)
Nerozluční kamarádi(15k) 1
Vchod(15k) 2
Dóm(13k) 1
Pivovar(13k) 1
Orákulum(13k) 1

Seznam knih Komentáře

04.08.2019 12:48 Errata!

Na hlavní stránku

Energetická chudoba(22k) 2
Tichý posel(16k) 1
Jak se dělá slad(20k)
Překážky(23k) 1
A teď už snad pivo...(31k) 2
Tak prý už brzo...(29k) 1
První várka(16k)

(Kniha není dokončena, pokračování příště...)

© 2018-2019 Jerry Worker

Anotace


Do průšvihu lze spadnout kdykoliv a kdekoliv. Čtyři nerozluční kamarádi do něj spadli tak, že si vyrazili na zimní tramp. Pak stačila jedna nenápadná čerstvá trhlina ve skále, aby se ocitli v ..., prostě někde jinde, a tudíž v průšvihu. Nelze jen tak zmizet z socialistického Československa...

Identifikace:


Titul: Magická díra

Podtitul: Legenda o podsvětí

Autor: Jerry Worker


© 2018-2019 Jerry Worker

Nakladatel: ?

Žánr: Science fiction

Poznámky pod čarou


1 Mluvíš pěkně, ale mě je horko jako v sauně. Dal bych si pivo nebo leknu...

2 Shořel

3 Jogínský sed s překříženýma nohama

4 Deveťák - Termín, zkratka, Dozorčí vojenského tělesa. Obvykle voják z povolání, vykonávající službu, kdy se stará o chod útvaru, všech celodenních směn, řeší problémy s kázní, kontroluje výkony celodenních služeb.

5 ČSLA - Československá lidová armáda, vojenská organizace za vlády KSČ - Komunistické strany Československa

6 ČSSR - Československá socialistická republika

7 CCCP - v azbuce SSSR, Svaz sovětských socialistických republik

8 Setkání v šeru nebývá vždy pohodové, někdy je lepší položit peněženku na zem, zdrhat a doufat, že ten poberta se bude zajímat o peněženku a ne o uprchlíka.

9 Řízkování je způsob rozmnožování rostlin mimo semínka. Prakticky je to kus rosliny s tzv očkem, pomocí kterého se onen kus může zakořenit a opětovně se rozrůst.

10 Sauropodní dinosaurus je velký čtyřnohý býložravec, nejznámější druh je brontosaurus.

11 Curriculum vitae neboli životopis

12 Černá kuchyně - kuchyně s otevřenými ohništi, na kterých se vařilo. Pojmenování podle stěn černých od kouře

13 Tuplák - nádoba na pití piva, ale s obsahem jeden litr

Připomínky


Nápověda: V pravém horním rohu každé kapitoly je drobná ikonka bílého ducha ( - na bílé stránce jsou vidět jen oči a černě blikající pusa - co chcete od ducha, že?). Kliknutím na něho se zbarví červeně a současně se podbarví všechny řádky, ve kterých došlo k nějaké změně proti minulé verzi. V další verzi se červené podbarvení postupně mění: červené - žluté - lila - zelené - modravé - normální. Je tak zřejmé, jak se kniha měnila. Duch v levém horním okraji slouží podobným způsobem ke zvýraznění přímé řeči. Druhým kliknutím se podbarvení textů i duchů zruší.

Hodinky před jménem kapitoly v obsahu obsahují (po najetí myší!) čas poslední změny kapitoly, aby se dal vysledovat průběh změn. Značka "Práce na silnici" místo nich znamená: v této kapitole se změnil text právě dnes.

Kliknutím na obrázek autobusu (v levém horním rohu - pod myší se mění) přeskočíte na konec textu (u obsahu tam je slovník, anketa a diskuse). Podobný obrázek vpravo skočí ještě dál na diskusi. Kde tyto položky nejsou, oba obrázky skáčí na konec souboru.

Errata:

04.08.2019 12:48


Poslední zdvořilý příspěvek ve Fóru (klikněte si) je od jirkacbx: 22/8 v 22:04 na téma: §Imp3 : Ohledně Imperia 3 nějak někde něco blbne,při posílání upozornění přes Emailka.Přes Emailka přijde upozornění a otevření obsahu na Imperium 2,na změny či pokračování v Imperium 3 nutno trochu složitě překlikávat.
22.08 SW : Nevím, co má blbnout. Impérium-2 má status "dokončen", tj v MENU je skok na obsah. Impérium-3 má status "nedokončen", v MENU je skok na poslední (asi měněnou) kapitolu. Ze seznamu je vždy odkaz na obsah,...atd...

Domů
Statistiky

"Magická díra Legenda o podsvětí" (komentáře)

Téma=§Duta Hlasovali 2, celkem 9 hvězd, průměr=4.50.

Nahoru!
Knihy, úvahy

  
   

Jméno(nick):  

 

Emailová adresa:

 

Další informace:

 

   

Text příspěvku:

(   povinná pole  )     Napiš číslicemi: dvastadvádvacet = (nejsi robot?)    (11 příspěvků).  

! Dnes 1, včera: 3 !příspěvky s přílepky  (barva pozadí)  Smazat za dní(1-9,0=nemaž,-1=dnes) Výběr textu: Jména:

Přílepky dnes: §Paza včera: §Imp3


2. Jméno: vgj

 

Info: Václav Jansa

 Přidat přílepek!?

26.01.2019 v 19:58 id: 1296180

No FUJ, snad by jste nevařil z patoků. Vyslazovat max od 3 stupňů EPM... radši 4.5. Patoky nechte Staropramenu.. ti to nazývají ekologií a jedou až do 0.5... a suveréně to použijí na další vystírku.

 

To tam nemají prasátka, nebo nějaká jiná zvířata, která by hezky nabyla z pěkně sladkého mláta?


jaxx: Nepředbíhejme událostem. Zvířátka jsou, i sladký mláto bude. A ještě jsem nikam nenapsal. jak se bude vyslazovat... EPM se nebude používat, ale patoky budou začínat na 2% cukernatosti. Asi tak (27.01.2019 11:36)


vgj: Jasně Tak ať se jim dílo zadaří. Přeci jen, určitě si budou vychutnávat pivo i s ohříváčky, tak aby si vychutnali celou škálu chutí a ne nějaké prapodivné ocásky.. (27.01.2019 12:20)


3. Jméno: knihomol

 

 

 Přidat přílepek!?

19.01.2019 v 19:16 id: 1296158

A magická díra dopadne jako imperium?


jaxx: Proč si to myslíte? (19.01.2019 23:28)


knihomol: Dost dlouho se nic nedělo a Imperium taky po čase zmizelo. (20.01.2019 18:01)


jaxx: I zcela renomovaní spisovatelé mají občas výpadky. co teprve ti amatérští... Imperium pokračuje třetím dílem, Magická díra se také rozjíždí... A také jsem někde dříve psal, že mám problémy s páteří a vysedávání u počítače mi nedělá dobře, takže budu víc odpočívat a méně psát. Ještě si připočtěte korektury a úpravy starších děl a vývoj specializovaného webu... Ten se také táhne už rok, ale není čas. Asi tak... (20.01.2019 20:26)


SW: Ode mne také očekávejte výpadek. Ve středu jdu na oční operaci... (20.01.2019 21:45)


4. Jméno: VlastimilČech

 

Info: veterán

 Přidat přílepek!?

20.12.2018 v 06:26 id: 1296068

No, u nás jsme jednoho četaře z povolání měli. Dovedete si představit, jaký to myl lumen. A co slavná četař Babinčáková z "Tankového praporu"? Ony tam ty holky popadaly, když se sekalo po civilních zaměstnancích... ale který rok to bylo se už nepamatuju...


5. Jméno: jaxx

 

Info: pro změnu správce sítě

 Přidat přílepek!?

15.12.2018 v 15:00 id: 1296061

Ahoj lidi, prosím o spolupráci. Nějak se mi do toho zapletla armáda. Kdo si pamatuje lépe, jak to chodilo na bráně, o službách atd... Pište to sem jako přílepky, ať nezaplevelíme diskuzi - kliknout na sponku na papír.


SW: Během základní služby jsem coby absolvent a pak oficír párkrát sloužil jako DVT (Dozorčí vojenského tělesa) nebo jeho zástupce. Takže jsem nosil žluté šňůry a staral se o chod "dévéťárny" (místnost vedle brány). Na bráně sloužili záklaďáci, šňůry měli červené a byli tam vždy dva (pomocníci měli šňůry bílé). V případě nějakého incidentu na bráně (například když přišla kontrola zhora) zavolali strážní dévéťáka a hodili řešení na něho. Běžné události (odjezd a příjezdy vozidel, odchod a příchod vojáků) řešili strážní na bráně (měli též kontrolovat donášení alkoholu, ale víme, jak to chodilo). Dévéťák měl pod sebou služby (např. v kuchyni), věznici, a vyhlašování poplachu (to jsem párkrát střílel signální pistolí s červeným deštěm z vikýře střechy hlavní budovy).

Fasovvání ostré munice, nabíjení i vybíjení se konalo v určeném prostoru, náboje se vydávaly a vracely pomocí držáků a měly tak omlácené špičky, že už to asi byly dum-dum. (Američané takové náboje rovnou vyrábějí).

Na "dévéťárně" byly jednak "horké telefony", dále místní rozhlas, kde se daly jednotlivé hlásky zapnout buď všechny, nebo jen některé, případně fungovaly obousměrně. Dévéťák tak mohl zapnout některou hlásku na "odposlech" a poslouchat, co se na příslušné rotě děje, nebo se bavit s dozorčím (směr hovoru přepínal důstojník). Většina hlásek byla ale (ilegálně!) upravená, ve funkci "mikrofon" tam svítilo světélko, dozorčí na rotách (s červenými šňůrami) věděli, že jsou odposloucháváni a škrtali o mřížku nábojnicí, aby to dévéťákovi rachotilo. Později vyšel předpis, že DVT musí být pouze "furťák".

Párkrát jsem dělal i "lítačku", což bylo na rozdíl od pražské Opencard-2 komando vedené důstojníkem, chytající vojáčky ve městě (zda mají vycházku ve vycházkové knížce, nejsou nachmelení a nedělají brajgl). (15.12.2018 20:16)


jirkacbx: Jako kuchař na vojně moc nepomůžu,privilegií až dost i co neposvětil velitel útvaru svým podpisem (15.12.2018 21:11)


jaxx: To máte hromadu zkušeností, pánové. Já jsem ten (tehdy) méněcenný, já mám modrou... Takže všelijaké služby a hodnosti znám jen z doslechu nebo z internetu... (16.12.2018 14:01)


jirkacbx: Prozatím vyřešeno kulantně,stejně se to tak většinou dělalo

Hodnosti vojáků by se měly dohledat na netu,jen v nějakým roku se měnily a snižovaly,aby Amíkovi kapitán nevelel český major,když byl vlastně jen poručík.

Tohle jen příměr,nějaký binec v našich hodnostech vůči ostatním armádám před časem. (16.12.2018 20:01)


Q-16061317590: Pokud se pamatuju, tak až do četaře (vojín, svobodník, desátník, četař) jsme byli jako záklaďáci, vojáci z povolání začínali tuším na podpraporčíkovi. (19.12.2018 22:51)


6. Jméno: jaxx

 

Info: pro změnu správce sítě

 Přidat přílepek!?

11.12.2018 v 18:40 id: 1296049

Pro všechny... Vzhledem k všelijakým dalším výmyslům ohledně autorského zákona budou všechny obrázky nějakým způsobem opraveny, jako kdyby byly kreslené. Nerad bych se dostal do maléru, kdy si někdo vzpomene, že jeho původně free obrázek už není free a chce peníze za použití. Také tím chráním pana Semeráda jako vlastníka stránek. Zatím je to v Magické díře, kapitola 2, ať se můžete podívat, jak to bude vypadat.


SW: Zkusil jsem to a zdá se mi to dobrý nápad! Tímto současně oznamuji, že zkouším udělat střídání více obrázků v jednom (než dva). Střídají se cyklicky, tj. po posledním bude opět první. Řídí se to přejetím myší (kliknutím se jako dosud mění velikost). Pozor, v EPUB to nefunguje (tam se střídají jen dva obrázky, musím to teprve vykoumat). (15.12.2018 23:30)


jaxx: To SW: Zkuste v Pintě v efektu inkoustový náčrt stáhnout barevnost nebo přímo konverze na černobílý obrázek... (16.12.2018 14:05)


SW: Zkusil jsem to. Ale podstatně lepší obrázek vznikne, když ho v Pintě projedu přes inkoustový náčrt 20 / 80 (barevnost ponechám) a pak to dám do PaintShop s volbou "greyscale". Asi tu Pintu nechám jen na efekt "inkoustový náčrt" s parametry 20 / 80 a všechno ostatní nechám dělat PaintShop. Už kvůli tomu, že Pinta vyrobí ze souboru 300kB monstrum 1200kB (PaintShop to pak naštěstí zase stáhne).

Zajímavější je to střídání více obrázků. v HTML se střídají i popisky (musí být dodány přímo do obrázků, což konverze umožňuje). V kapitole 4 Skrčka ("Co to je?") se střídají čtyři obrázky i s popisky. Bohužel, v EPUB to nefunguje. Už jsem se propracoval ke specifikacím EPUB, kde popisují, že to jde, ale vůbec to není tak jednoduché jako v HTML. Například daná kapitola musí mít speciální označení "scriptable". IMHO už to s tou složitostí přehánějí... (16.12.2018 18:13)


7. Jméno: Bavros

 

Info: Erzgebirgeman

 Přidat přílepek!?

09.12.2018 v 20:34 id: 1296028

Paráda. Hezký příběh se nám rozjíždí. Děkuji


8. Jméno: jirkacbx

 

Info: cestář z°vesnice

 Přidat přílepek!?

09.12.2018 v 20:08 id: 1296027

Začíná to být pěkně napínavý

Děkuju.


9. Jméno: VlastimilČech

 

Info: veterán

 Přidat přílepek!?

19.11.2018 v 20:34 id: 1295626

Tedy páni sládci, velmi se omlouvám za nepřípadné poznámky a slibuji, že se vám do vaření piva už plést nebudu! Takže říkáte minipivovary... no byl jsem jen ve dvou, ale v jednom měli sládka výzkumníka, který vařil "pivo" z kdečeho... to druhé pivo bylo velmi dobré... zůstanu raději nadšeným konsumentem, než špatným kritikem-hodnotitelem. Ještě jednou-omluva! (Ale ten Šariš z rýže je opravdu hrozný!)

1- nemohli by návštěvníci uvařit strejdům pivolín kořeněný třeba křenem?

2- K čemu mají v jeskyni stojící budovy střechy?

3- jak je provozován ten hezký komín? .... v jeskyni?


VlastimilČech: Ty "moderní okrádací technologie" mne dostaly!!! .-)) (19.11.2018 20:37)


jaxx: 1 ne

2 žádná jeskyně, dutina velikosti Brna, v tak velké prostoře existuje i něco jako počasí včetně deště

3 projděte si Technologii, jak vypadá a funguje hvozd

Btw, vlastní počasí má i např pavilon Z na výstavišti v Brně. (20.11.2018 00:39)


jaxx: Pro pana Čecha: Zdálo by se, že jsem si smrkové pivo vycucal z prstu, že neexistuje. Kdy si to myslí, má smůlu: http://www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2009050024 I ten recept je tam uvedený! (23.11.2018 18:40)


10. Jméno: VlastimilČech

 

Info: veterán

 

17.11.2018 v 20:22 id: 1295620

Nic lepšího než Starobrno si ta parda ještěrů nezaslouží... možná Jarošov, Šariš, nebo nanejvýš Šaraticu... Ono je to vlastně jedno...a pro ty studenokrevné potvory dobré až-až... Opava je sladká, Přerov a Ostravar je kyselý... Staropramen je planý... ale jestli dokáže chlapec uvařit něco jako Radegast! Nebo v nejhorším případě Plzeň!... jo, tak to by bylo něco! Jaký ječmen jim tam roste? Na Slovensku prý dělají slad i z ječmenů ozimých a dokonce do toho prý přidávají i rýži!!! Ale to se mi samotnému moc věřit nechce... Slováci jsou slušní lidi a žádní barbaři. To je asi pomluva... Ale budou tam dole mít ti strejdové ještěrovití i pořádný chmel? Třeba Červeňák? Kdo ví čím to kořenili... a co kvasinky? Odkud je mají? Aby to byly ty druhu "hansen"!! jestli chtějí mít PIVO, tak doporučuju krást, nebo obchodovat... V Nošovicích vaří piva podle přání. Byl jsem se tam mrknout. Dokážou uvařit kdejakou břečku. Vaří tam piva cizích pivovarů, podle jejich receptů... prostě, aby se do bez úhony na zdraví dal konsumovat, tak to vyrobí a pivovar v Polsku se pak chlubí, že tentokrát je "jejich" Zubr dokonce snesitelný... Zvládli by tam levou zadní i tu ještěřinu !!!

Ovšem na druhé straně, ty potvory ještěrovité mohou uznávat za dobré pivo i kdejakou břečku, která má do piva tak daleko, jako od z Nošovic od Svatého Radegasta třeba do toho Jarošovského septiku... Kdyby se synkovi aspoń něco trutnovský Krakonoš povedl...

Ovšem naprosto nejhorší pivo, proti kterému je i Šaratica malvazem jsem ochutnal V USA... jmenuje se Red Dog.... fuj, fuj, fuj!!


jaxx: Chmel není bezpodmínečně nutný, je zapotřebí látka, pomocí které se koagulují bílkoviny a působí osvěživě. Btw, aniž by moc utrpěla chuť, lze do vsázky dát až 30% jiných škrobovitých látek, mimo kukuřici, ta obsahuje 4% tuku a tuk je zhouba na pěnu... Mimochodem, pro všechny, co mají zájem:

http://www.snailworld.eu/sites/default/files/tmp/Technologie výroby sladu a piva 2000.pdf (17.11.2018 20:51)


VlastimilČech: Ale fujj! Tak Vy byste dal do sladu i tu RÝŽI??? Fuj Fuj Fuj... No Tož ochutnejte třeba toho "Smädného mnícha" ze Šariša! Ti prý do sladu rýži přidávají. Myslel jsem, že je to pomluva. Ale ochurnejte, pane Jaxxi, a uvidíme, jakou písničku pak zazpíváte!! A místo chmelu byste dal třeba zázvor? Jako ti barbaři v Anglii? Tyhle Anglosaské národy mají asi nějakou vývojovou dědičnou vadu chuťových buněk... Anglické krmivo, kterému říkají jídlo, Američané se futrují "na žír", jen se na ně podívejte! Takové pochutiny, jako je Radegast, Plzeň, Krakonoš... no, pomlaskávají aspoň nad nasládlým ukradeným Budvarem... Kvalitní iontový, čistě rostliný nápoj, jako je pivo, nesnáší náhražky! Vezměte si třeba takovou věc, jako je pěna a barva nápoje. Nalejte si do sklenice třeba Ostravar a sousední -odborně správně- naplňte Radegastem. (Nalívat Radegasta je hřích a plýtvání!!) Nu a pak porovnejte: Barvu obou tekutin.Jiskru a čistotu piva. Barvu pěny. Trvanlivost pěny. Krásné kroužky na skle, když upijete Ostravaru a pochutnáte si několika hlty na Radegastovi. Ještě přesvědčivější by bylo, kdyby se našel dobrovolník, který by spolu s Vámi, postupoval podobně s nějakým NEpivem. Starobrnem, Přerovem, nebo jim na roveň postavenou břečkou... Takový pokus by přesvědčil každého!

V Nošovicích filtrují své fitrované pivo infusiorovou hlinkou dováženou až z Ameriky...

Ne, ne, ne... Pane Jaxxi, vařit ještěrům v nějaké temné jeskyni PIVO, by byla SVATOKRÁDEŽ!! Ať jim mládenec vytvoří nějaký nedokvašený kořeněný nápoj, který může mít obchodní jméno "pivo", tak jako Trabanta, můžete pojmenovat "mercedes"! (18.11.2018 12:08)


VlastimilČech: Ovšemže máte pravdu. Ošidit se dá všecko. I slad, i sladinka... náhražky byly vždycky... myslím, že nějakém té náhražce se říkalo "pivolín"... nevzniklo to od názvu jiné náhražky, tedy úspěchu válečné německé chemie, která dokázala z hovězího loje vyrobit náhražku másla?? Teda "Margarín"...

Jedině nevěřím tomu, že by se nějakým trikem podařilo zamaskovat odporné pachutě Pivolínu a Margarínu...

-----------------------

To se Vlastimil rozkokotil v obraně Radegasta a ostatních několika piv, co?? (18.11.2018 12:31)


vgj: Milý pane Vlastimile, asi s Vámi půjdu trochu do sporu. Pšenice a rýže ve sladu (v rámci jednotlivých procent) není dle mého žádný problém. Konečně nejlepší Plzeň z 80. let měla v receptuře cca 6 % rýže. Zlepšovalo to podstatně pěnivost. Rozhodně je lepší dát stabilitu pěně rýží než tetrahopem. Radegast je podle mne bohužel běžný současný průměrný a vysokovýstavový pivovar. Tj. dobře to uvaří, ale pak mají hlavní kvašení i ležení v CK tancích (ve velice vysokém tlaku značně zrychleno). Vaří piva hluboce prokvašená a extrémně přesycená CO2. Já nechci škytavku, ani opilost. Já chci, aby pivo, které zapomenu hodinu na stole bylo sice bez řízu ale dobré a pitelné.

Ideální pivo dle páně Jansy: Polotmavá 13tka, jen plzeňské a mnichovské slady, max pár procent karamelového, žádné šílenosti s barvením přepáleným sladem (ano mnichovský je dražší), vařeno poctivě na 2-3 rmuty. Chmelení normálním chmelem (rád kombinuji Sládek a Červeňák), na tři chmelení. Hlavni kvašení klasické otevřené s pořádnou dekou kvasnic (žádné honění přes hliníkové voštiny). Stáčení na ležení při 4.5 -5,5 zbytku cukernatosti. A pak pomalé 30-45 dní ležení, hezky nízko, tak 1-2 stupňě. Při normálním sytícím tlaku. Ideálně v ležáckém tanku, sudu, nebo i v láhvi s pravidelným upuštěním tlaku.

Pivo musí být plné, vonavé, osvěžující, mít říz. A musí se dát vypít jak ledové, tak i hezky přihřáté ohříváčkem na pokojovou teplotu.

Nemám rád europiva. A piva co neurazí... Nedávám 10 piv za večer, max 2-3 jednou za 14 dní, ale o to víc si chci pochutnat. A cítit v pivu rozdíl chuti a poctivý fotel. Ne počítačové řízení, sodovku z HGB procesu a superhořký chmel bez vůně.

No nic, jen co dopíšu disertaci informačně počítačovou, tak si zase doma pivo uvařím. (18.11.2018 15:46)


SW: Sejde se na pokec pár kamarádů. Brňák si dá Starobrno, Ostravak Radegasta, Pražák Staropramen a Plzeňák si dá kofolu.

"Cože?" nevěří ostatní svým uším. "Proč si nedáš pivo?"

"Když si ho nedáte vy, nebudu trhat partu," odvětí Plzeňák. (18.11.2018 18:54)


VlastimilČech: Pane Vgj: tož se mnou do sporu ve věci kterou popisujete jít nelze! Máte totiž prostě Pravdu. Ovšem to co popisujete, je to ještě vůbec pivo? Není to jen KRÁSNÝ SEN? Ano, tak se tvoří kulinářský zázrak, lahodný mok...Kdepak, žádný spor se mnou! Kdepak! Prostě nadšený souhlas z mojí strany! Kde se ale tohle PIVÍČKO tímhle způsobem vaří? Opravdu ideální!!! Kdo je sládek Jansa? Nejsem ovšem znalec piva, jako jste evidentně vy, pane Vgj, jsem jen nadšený, mlsný konzument.

Prostě do sporu se mnou nepůjdete! (19.11.2018 07:05)


jaxx: Jsem vyučený a odmaturitovaný biochemik, obor kvasná technologie. To zaprvé. Za druhé: Plzeň není jen Prazdroj či Gambrinus, ale třeba i minipivovar Raven. A hospoda, kde je Prazdroj či Gambrinus slovem sprostým... Najděte si Klub Malých Pivovarů. A vařit pivo se bude dobrý, půjde i na export... Ehm, spoiler... Prostudovali jste si tu Technologii? Má to jen 84mega. (19.11.2018 07:25)


vgj: Pane Vlastiminle: Inu za tím VGJ se skrývá i Václav Jansa. Nejlepší je být sám sobě sládkem. (vařit se dá i várka 6-7 litrů v běžném domácím hrnci, na rmutování menší 3 litrový, na scezení bavlněná utěrka. Kvasnice Vám dají jako bonus v každém minipivovaru, když si řeknete a aspoň jedno jejich místní ochátnáte. (kvasnice se množí cca 4x na jedno kvašení).

Na rozdíl od pana Jaxxe jsem pouhý teoretik, Ing. pro technologická zařízení staveb, tj. kdybych dělal to co mám tak pivovary stavím, místo abych řešil počítače. Každopádně, řemeslné vaření piva mne naučil pan Koza v SPŠ Podskalská. Až tam jsem se dostal k pivu od počátku díla, až k jeho prokvašenému konci. (na ČZU jsmem si Suchdolského Jeníka jen ochutnal, Sládek Chládek neměl pochopení pro dálkové studenty (i když jsem mu sliboval sanitaci pivovárku od stropu až po podlahu, jen když mne pustí.).

Každopádně, dobré pivo Vám uvaří v každém starém dobrém zastaralém pivovaru, kde nemají moderní okrádací technologie. Pokud nebudou šetřit na materiálu a sklepmistr bude pes na sanitaci.

Mimochodem, nejvíc mi na pivním trhu chybí svěží čerstvá lehce prokvašená sedmička. Ono dělnické pivo, co hasí žízeň, nenadýmá, neopíjí, osvěžuje jemnou hořkosí. Ten pravý a jediný Iontový nápoj. Samozřejmě v nefiltrované podobě, čerstvá, max den dva stočená z ležáckého tanku. (19.11.2018 12:47)



Komentáře

Začátek


Přílepky dnes: §Paza včera: §Imp3